Colonoscopia

Consisteix en l'exploraciˇ detallada de tot l'intestÝ gros i fins i tot de la part d'intestÝ prim que s'uneix al c˛lon, l'Ýleum, a travÚs d'un tub anomenat endoscopi.> Informaciˇ (PDF)
> Preparaciˇn Colonosc˛pia tarda (PDF)
QuŔ Ús?

L'endosc˛pia digestiva baixa o colonosc˛pia s'ha convertit, en detriment de l'Ŕnema opac (estudi radiol˛gic del c˛lon amb contrast), en la prova mÚs important en el diagn˛stic i prevenciˇ del cÓncer colo rectal.

Igual que amb la gastrosc˛pia, el gran avantatge de l'exploraciˇ Ús la possibilitat de poder prendre mostres de les zones explorades, bi˛psies, per completar l'estudi de cada pacient.Com es realitza?

El colonoscopi Ús un tub llarg que permet la completa exploraciˇ de tot l'intestÝ gros. Avui s'utilitzen endoscopis amb tecnologia de vÝdeo digital que proporcionen una gran qualitat de la imatge. L'exploraciˇ es visualitza en un monitor de TV que permet a l'explorador obtenir un diagn˛stic correcte i fiable i poder enregistrar l'exploraciˇ.

Una exploraciˇ eficient depŔn de la correcta neteja del c˛lon.

AtŔs que l'exploraciˇ pot ser molesta i dolorosa s'utilitza cada vegada amb major freqŘŔncia una anestŔsia superficial adequada per a l'endosc˛pia.

L'especialista introdueix l'endoscopi a travÚs de l'anus iniciant-se aixÝ l'exploraciˇ. Durant la mateixa el pacient pot presentar augment de la grandÓria de l'abdomen com a conseqŘŔncia de la introducciˇ d'aire per explorar el tub digestiu, aixÝ com dolor tipus toršˇ. L'emissiˇ d'aire per l'anus pot alleujar momentÓniament aquests sÝmptomes.Per a quŔ serveix?

Igual que en la gastrosc˛pia, la colonosc˛pia permet confirmar l'existŔncia de malaltia digestiva o excloure-la i en segon lloc permet la realitzaciˇ d'actes terapŔutics, l'anomenada endosc˛pia terapŔutica, que ha estat de gran utilitat. En l'actualitat Ús possible l'extirpaciˇ de p˛lips i la dilataciˇ d'estretors desprÚs de la cirurgia o com a conseqŘŔncia de processos inflamatoris del c˛lon. Recentment i donada l'elevada incidŔncia de cÓncer de c˛lon s'utilitza com a exploraciˇ per estudiar a persones amb risc elevat de patir cÓncer de c˛lon o p˛lips de c˛lon.

Quan ha de realitzar-se?

Les indicacions sˇn variades:

Emissiˇ de sang per l'anus, encara que es tinguin hemorroides.

Sospita de malaltia inflamat˛ria intestinal: Colitis ulcerosa i malaltia de Crohn. Els sÝmptomes clÝnics sˇn dolor abdominal, diarrea barrejada amb sang i febre.

Restrenyiment de comenšament recent.

Diarrea cr˛nica no diagnosticada.

Control dels pacients operats de cÓncer colo rectal, amb una periodicitat anual o cada dos anys.

Pacients que presenten alteracions en l'estudi radiol˛gic com estretors, p˛lips o tumors i que precisen l'obtenciˇ de bi˛psies.

Control dels pacients amb antecedents de p˛lips adenomatosos o p˛lips vellosos de c˛lon. Es realitzaran els controls d'acord amb la grandÓria, nombre i tipus de p˛lip en la bi˛psia. En general s'ha de fer cada 2-3 anys.

 
Estudi dels familiars de pacients amb cÓncer colo rectal:

Risc alt. ╔s obligatori realitzar l'exploraciˇ si:

- Poliposis col˛nica familiar: Es farÓ anualment fins que es decideixi la intervenciˇ quir˙rgica. En l'actualitat Ús possible mitjanšant una anÓlisi de sang conŔixer el risc de desenvolupar el tumor.

- CÓncer colo rectal familiar no polip˛sic: S'iniciaran les exploracions en una edat 10 anys inferior a l'edat en la que va aparŔixer el tumor en el familiar. Es controlarÓ cada dos anys.

- PresŔncia de dos o mÚs familiars amb cÓncer colo rectal: Es realitzaran controls cada 3-5 anys a partir dels 40 anys.

Risc mig. ╔s necessari realitzar l'endosc˛pia si:

- PresŔncia d'un familiar amb cÓncer colo rectal diagnosticat abans dels 50 anys. Es realitzaran controls cada 5 anys, sent el primer estudi en una edat 10 anys inferior a l'edat que tenia el familiar quan se li va diagnosticar el cÓncer.

Risc baix. Pot ser aconsellable realitzar l'endosc˛pia si:

- PresŔncia d'un familiar de primer grau (pare, mare) amb cÓncer colo rectal diagnosticat desprÚs dels 50 anys. Es realitzarÓ colonosc˛pia cada 5 anys a partir dels 40-50 anys.

Endosc˛pia terapŔutica:

Polipectomia: Consisteix en l'extirpaciˇ mitjanšant un tall dels p˛lips col˛nics amb un llaš especial. Es realitza amb corrent elŔctric que produeix calor. Es precisa abans de la seva realitzaciˇ una anÓlisi de la coagulaciˇ de la sang.

Dilataciˇ d'una estenosi: ╔s una indicaciˇ poc freqŘent. S'utilitza en estretors que queden desprÚs de la cirurgia. La colonosc˛pia permet la introducciˇ de balons que una vegada colĚlocats en l'estenosi sˇn inflats amb aire o aigua i poden eixamplar aquesta estenosi.

Quins factors interfereixen en els resultats?

La realitzaciˇ de l'exploraciˇ sense preparaciˇ prŔvia disminueix moltÝssim la rendibilitat diagn˛stica ja que el c˛lon estarÓ ple de femta i impedirÓ una correcta visualitzaciˇ.

Quin metge ha de realitzar la prova?

L'exploraciˇ ha de ser realitzada per un metge especialista en Aparell Digestiu amb formaciˇ especÝfica en la realitzaciˇ d'endosc˛pies.

Requereix alguna preparaciˇ especial per part del pacient?

El pacient ha d'estar en dej˙ de s˛lids almenys 6 hores abans de l'exploraciˇ (4 d'aigua) i realitzar una preparaciˇ de neteja curosa del c˛lon prenent preparats des del dia anterior a l'exploraciˇ i duent una dieta pobra en residus des de dos dies abans.

Quines contraindicacions tÚ?

Sˇn poques les circumstÓncies que impedeixen la seva realitzaciˇ:

-En la colitis aguda fulminant i en la inflamaciˇ aguda dels diverticulosi de c˛lon pel risc de perforaciˇ del c˛lon.

-En la perforaciˇ del c˛lon diagnosticada prŔviament.

-En els embarassos.

Pot tenir complicacions?

La colonosc˛pia Ús un mŔtode segur per˛ pot desencadenar efectes no desitjats en un percentatge molt baix (0.2-1%). Entre les complicacions cal destacar: Perforaciˇ del *c˛lon, desencadenar una hemorrÓgia digestiva al tallar un p˛lip o pas de gŔrmens digestius a la sang. La mortalitat Ús molt baixa (0.01-0.03%).
Para visualizar correctamente los archivos, debe instalar Adobe Reader.
Parte de informaciˇn utilizada pertenece a Saludalia.